Landråk

2012 043_crop

Landråk ligger på Nedstrand i Tysvær kommune i Rogaland. Midt i bildet ligger gården Myrå. Det var tidligere folgestykke under Landråk, men er i dag eget bruk. Gudmund Gudmundsen Landråk (1844-1918) var første eier av bruket i 1879. Han var født 17. mars 1844 og kona hans Berta Serina var fra Topnes, født 04.mars 1856. De giftet seg den 1. februar 1882.

Berta Serina Topnes Gudmund Gudmundsen 3 001

De fikk to sønner:

1. Gudmund f. 15. jan. 1883

2. Bjørn f. 4. jan. 1885

Berta Serina døde i 1887 og Gudmund giftet seg igjen i 1893 med Dorte Gurine Olsdatter Sandvik.

DORTE 001_crop

De fikk og to sønner:

1. Sigve Olaus f. 23. des. 1893

2. Johannes f. 15. des. 1895

Reklamer

5 kommentar so far »

 1. 1

  Hans Lie said,

  Jeg er Hans Lie f. 1931. Min mor var Marta f. Landråk, f. 1909 gift 1929 med Martines Lie. (gift igjen 1952 med Hemming Falkenberg) Da min far døde i 1932 måtte mor og jeg flytte til Landråk og bodde hos mine besteforeldre på Kallshammar, ikke langt fra Gudmund og Bertas gård nede på Myrå, som vi sa. I Myrå var det to barn, Sina og Reinert. Reinert hadde hatt polio og var stekt handikappet i beina. Han satt på lemmen og var skomakerutdannet. Reinert var så hyggelig og glad for å få besøk. Gudmund seilte som kaptein, og tok meg med på fisketurer når han var hjemme. Jeg har skevet ei bok med stort tilfang av bilder om MIN Landråkfamilie. «VANDRINGER, Mor og jeg på kroket veg». A4 format, trykket i farger og innbundet. «Eget forlag», 150 expl. 125 s. Jeg tror kanskje MIN bestemor Berta Serina, f. Sandvik var i slekt med Gudmund. H. L.

 2. 2

  Anonym said,

  I min barndom var det to gårder oppe på Landråk, den ene med min onkel Bjørn og familie, kona Brita og fem barn, den andre «Dersø’, også familienavn Landråk, der familien, foreldre og en sønn døde ut, og «Dersø’ ble oppkjøpt av Bjørn – til en større gård.

  Nede på slettelandet lå Myrå, familienavnet Landråk, Gudmund og Berta, med barna Reinert og Sina.

  Ellers var det vel to ungkarer (?) som begge hadde hus ved sjøen. Nils Landråk og Sigve Landråk. De var fiskere.

 3. 3

  Bjørg Marit Grastveit said,

  Min bestefar fortalte flere ganger at hans oldefar kom gående fra Setesdal til Kalsheim på Nedstrand og at han seinere kjøpte Tendeland på tvangsauksjon. Det siste stemmer, men det var Ola Pederssen f. 1769, som var gift med Anna Gudmundsdtr frå Straum. Han som skal ha gått fra Setedal var nok far hans Peder Olsen f. 1705. Han var ikke i Stavanger amt i 1758 og jeg har funnet ut at han trolig kom fra Hordaland, Vest Agder eller Telemark. Med bestefars opplysninger tenker jeg først å lete i Vest Agder, men hvor begynner jeg? Noen som vet noe?

 4. 4

  Bjørg Marit said,

  Jeg har nå funnet det jeg leter etter. I Telemark, nærmere bestemt Attrå i Tinn kommune.Peder Olsen og Gunhild Holgerdatter. De kom til Nedstrand på slutten av 1760 tallet. Den yngste sønnen, Ola, som er en av mine forfedre en døpt i Nedstrand kirke den 19. desember 1768 og konfirmert den 2. desember 1787. Et viktig gjennombrudd for meg.

 5. 5

  Hans Lie said,

  Interessant om dine forfedre. Jeg lurer på hvordan slektsforholdet var mellom mine besteforeldre og Gudmund i Myrå (Landråk). Bestefar kom fra Landråk, bestemor fra Sandvik, Oldemor (min bestefars mor) kom fra Smørdal litt lenger ute.


Comment RSS · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: