Knut og Tolleiv Topnes er funnet i Alaska

Egentlig er dette en sensasjon. To av brødrene til min oldemor Berta Serina Topnes reiste til Ameika ca 1885. De skrev aldri hjem eller lot høre fra seg på annet vis. I 1914 ble de etterlyst av sin far Bjørn Topnes gjennom «Visergutten,» som var en avis for nordmenn i Midtvesten, og gjennom Frelsesarmeen.  Det er også blitt fundert på om de reiste til Alaska for å grave gull, men de ble aldri funnet. Deres yngste søster prøvde også å etterlyse dem gjennom Røde kors, men uten hell.

I 2013 gjør jeg et søk på Ancestry og finner Knut i Juneau, Alaska. Han skriver seg for Knute Topness. I et nytt søk på Familysearch finner jeg at det bor en til i samme hushold. Han heter Thomas Topness. Det tar meg ikke mange sekunder og tenke at Tolleiv lett kan ha blitt til Thomas over der, så jeg sjekker fødselsår og fødeland. Fødselsåret kan lett variere i de forskjellige folketellingene, men jeg regner det som sikkert at det er de rette personene jeg har funnet 100 år etter at de første gang ble etterlyst. Tolleiv brukte også navnet Tom.

Ingen av dem var gift eller hadde noen etterkommere. De har bodd hele sitt liv i Juneau, Alaska. Knut var fisker, og Tolleiv var skipper på egen steambåt.

Det jeg ønsker meg nå, er et bilde av de to. Det må sannsynligvis være et bilde fra før de reiste til Amerika, og det er jo veldig lenge siden. Jeg tror mange har bilder liggende som de ikke vet hvem er. Jeg legger ved et bilde av faren Bjørn og søsterene Guri og Berta Serina. De var fra Topnes i Nedstrand, Tysvær.

Bjørn+Top, bearbeidet  i sv-hv  Bjørn Topnes

 

Guri og Berdines HervikGuri Hervik

 

Berta Serina Topnes  Berta Serina Landråk

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: